DZIEŃ FRANCUSKI W SZKOLE
26 i 27 lutego odbyły się w naszej szkole Dni Francuskie, mające na celu przybliżenie dzieciom kultury tego kraju. W pierwszym dniu zapoznaliśmy się z mapą Francji, poznaliśmy nazwy miast oraz zabytki. Zjedliśmy śniadanie w stylu francuskim, czyli bagietkę z konfiturą. Niektórzy pokusili się na degustację francuskich serów pleśniowych, korniszonów oraz musztardy z Dijon.
Po południu odbyły się zajęcia z kuzynką Amelki, Aurelią, która przyjechała z Francji. Dzieciaki bawiły się przy piosenkach francuskich, zapoznały się z terminologią kuchni francuskiej, a na zakończenie dnia, wykonały pyszny mousse au chocolat.
Następnego dnia, Sophie przyniosła ciasto na rogaliki – croissant, które zostały upieczone w kuchni przedszkolnej i zjedzone na śniadanie. Po południu Aurelia wraz ze swoim bratem Benjaminem, przygotowali ciasto jogurtowe, które dzieciaki zjadły na podwieczorek. Ciasto było wyśmienite, a spotkanie z kulturą Francji bardzo się wszystkim podobało.
Za dwa tygodnie wyruszymy w podróż do innego europejskiego kraju, tym razem może Anglia?