Zajęcia techniczne w klasie I – zdrowy soczek
Koniec tygodnia dla uczniów klasy pierwszej był bardzo pracowity, a to za sprawą kulinarnych zmagań. Na zajęciach technicznych poznali budowę i zastosowanie robota kuchennego.
Dzieci przybyły do szkoły z torbami pełnymi potrzebnych akcesoriów kuchennych i produktów spożywczych. Wśród owoców dominowały jabłka, mandarynki, borówki, pomarańcze, kiwi, cytryna i banany. Mali kucharze nie mogli się doczekać, kiedy przystąpią do kulinarnych zajęć. Najpierw uczniowie przypomnieli sobie zasady bezpieczeństwa podczas pracy, a następnie wszyscy opowiedzieli o kolejnych czynnościach podczas przygotowywania soków oraz koktajli. Uczniowie ubrali się w fartuszki i rozłożyli na stołach przyniesione przybory kuchenne. Rozpoczęli swoją pracę od umycia rąk, następnie samodzielnie obierali i kroili owoce. Pokrojone owoce samodzielnie zblendowali, a następnie pomieszali z jogurtem. Po uporządkowaniu swoich miejsc pracy, umyciu rąk nareszcie mogła odbyć się degustacja soków i koktajli. Po minach dzieci można było wywnioskować, że zrobiony przez nich sok, nawet i sok cytrynowy oraz deser owocowy bardzo im smakowały. Niezjedzoną część zapakowały do pojemniczków, aby w domu poczęstować swoich rodziców.
Przyrządzenie soków i koktajli dało dzieciom wiele satysfakcji. Jednocześnie uświadomili sobie, jak ważną rolę odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu organizmu oraz jak ważne jest codzienne spożywanie warzyw i owoców.