KISZENIE KAPUSTY W KLASIE III
Według tradycji kapustę należało kisić od dnia imienin Michała (29 września) i zakończyć przed Dniem Wszystkich Świętych. Chociaż inne przekazy ludowe mówią, że do dłuższego przechowywania lepsza jest kapusta zebrana po pierwszych przymrozkach. Uczniowie klasy III postanowili sprawdzić jak to jest z tym kiszeniem…
Trzecioklasiści zapoznali się z etapami kiszenia kapusty oraz z przyprawami niezbędnymi do jej zakiszenia (tj. liść laurowy, koperek, ziele angielskie oraz sól). Ponadto dowiedzieli się jak cennym i bogatym w witaminy źródłem jest kiszona kapusta i co można z niej przygotować
Następnie w fartuszkach przygotowani do działań, uczniowie w mig zabrali się do pracy. Poszatkowaną kapustę dzieci wrzucały do przygotowanych w tym celu słoików a także wsypywały marchew i przyprawy. Oczywiście każdą warstwę posypywały solą. Należy wspomnieć, że dzieciaki nie zapominały o jej dokładnym ugnieceniu w słoiku tak, aż kapusta puściła sok. Największą frajdą było szatkowanie na specjalnej ręcznej szatkownicy. Słoiki z kapustą umieszczone zostały w kąciku przyrody, gdzie dzieci będą mogły obserwować proces fermentacji.
Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta!