KISZENIE KAPUSTY W KLASIE III

Według  tradycji kapustę należało kisić od dnia imienin Michała (29 września) i zakończyć przed Dniem Wszystkich Świętych. Chociaż inne przekazy ludowe mówią, że do dłuższego przechowywania lepsza jest kapusta zebrana po pierwszych przymrozkach. Uczniowie klasy III  postanowili sprawdzić jak to jest z tym kiszeniem…

Trzecioklasiści zapoznali się z etapami kiszenia kapusty oraz z przyprawami niezbędnymi do jej zakiszenia (tj. liść laurowy, koperek, ziele angielskie oraz sól). Ponadto dowiedzieli się jak cennym i bogatym w witaminy źródłem jest kiszona kapusta i co można z niej przygotować

Następnie w fartuszkach przygotowani do działań, uczniowie w mig zabrali się do pracy. Poszatkowaną kapustę dzieci wrzucały do przygotowanych w tym celu słoików a także wsypywały marchew i przyprawy. Oczywiście każdą warstwę posypywały solą. Należy wspomnieć, że dzieciaki nie zapominały o jej dokładnym ugnieceniu w słoiku tak, aż kapusta puściła sok. Największą frajdą było szatkowanie na specjalnej ręcznej szatkownicy.  Słoiki z kapustą  umieszczone zostały w kąciku przyrody, gdzie dzieci będą mogły obserwować proces fermentacji.
Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta!


Weldon

Niepubliczna Szkoła Podstawowa Weldon SCHOOL
39-200 Dębica, ul. Ratuszowa 9
tel. 14 696-92-30, tel. kom. 669-204-245 e-mail: szkola@weldonSCHOOL.pl